Je hebt in het verleden muziek gemaakt en om welke reden dan ook, je bent ermee gestopt. Je vond het niet leuk meer, je ging studeren - op kamers wonen in een andere stad, er kwamen kinderen, je ging verhuizen en zo verder. Allemaal heel herkenbaar. Ergens kriebelt het. Hoe nu verder?
Zij-instromer
Er zijn veel meer muzikanten dan dat je in eerste instantie zou denken die na een aantal jaren weer het instrument oppakken en opnieuw gaan musiceren. Soms wel met tussentijd van 25 jaar. Ze genieten dan volop en vragen zich af waarom ze niet veel eerder weer muziek zijn gaan maken. Bij Concordia noemen we deze muzikanten zij-instromers.
In je lijf
Muziek maken verleer je niet. Dat wat je in je jonge jaren hebt geleerd, is opgeslagen in je lijf, in je spieren. Zelf denk je na over de techniek van het bespelen van je instrument, maar gevoelsmatig weten je vingers automatisch wat ze moeten doen. Je worstelt met het notenschrift en toch kun je feilloos een toonladder spelen uit het hoofd. Hoe wonderlijk is dat?
Opstarten
Ga je als zij-instromer na vele jaren weer muziek maken, dan is het handig om een aantal muzieklessen te nemen. Even weer alles opfrissen. De lessen schaven ook je (blaas) techniek bij en zorgen voor een goede lichaamshouding. Natuurlijk moet je ook weer conditie (embouchure) opbouwen. Dat duurt wel een paar maanden.
Start in het orkest op een eenvoudige partij, leg de lat niet te hoog. Je moet weer wennen aan samen spelen, aan dynamiek, klank en ritme en je instrument. En natuurlijk aan de dirigent, de wijze waarop hij of zij op de bok staat en het orkest aanstuurt.
Muziek houdt je gezond
Wie op oudere leeftijd nog steeds muziek maakt, helpt het brein gezond te houden. Studies onderschrijven dat het spelen van een instrument kan helpt het geheugen goed te houden. Ook moet het effect van geluk en plezier op het fysiek welzijn niet onderschat worden van samen muziek maken.
Waar je wel even op moet letten
Heb je last van je spieren of gewrichten dan is een zwaar, of zwaar te bedienen, instrument niet aan te raden. Net als een blaasinstrument bij onvoldoende longinhoud. Al kan het bespelen van een blaasinstrument wel positieve effecten geven op de longinhoud, zolang de juiste ademtechniek gebruikt wordt.
De fijne motoriek zal misschien ook niet zo soepel meer zijn als vroeger. De ‘snelle loopjes’ zijn dan wat moeilijker maar de meeste muziek blijft gewoon speelbaar tot op hoge leeftijd. Er zijn genoeg voorbeelden van wereldberoemde muzikanten die tot op zeer hoge leeftijd professioneel actief waren.
Spelen bij Concordia
Bij ons spelen een heel aantal zij-instromers. Dit zijn vooral muzikanten die in het verleden al muziek gemaakt hebben. Sommige kiezen ervoor weer op hetzelfde instrument te spelen, anderen kiezen ervoor om een geheel nieuw instrument te gaan bespelen. Kies het instrument dat bij je past.
Aanmelden
Wil je weer muziek gaan maken neem dan contact op met onze orkestcoördinator. orkestcoordinator@concordiaeefde.nl. Of je vult je gegevens in onderaan deze pagina.
Eerst nodigen we je om je eens te orienteren tijdens een repetitieavond. Dat is tevens het moment waar jij al je vragen aan ons kunt stellen. Daarna kun je vier repetities vrijblijvend meespelen om het niveau en de cultuur van Concordia te proeven. Aansluitend volgt het lidmaatschap, tenzij jij anders beslist.
PS: Wil je eens komen kennismaken met onze vereniging en onze leden ontmoeten? Kom dan gewoon eens kijken en luisteren op onze wekelijkse repetitieavond.
> Graag ontvang ik informatie over zij-instroom als muzikant bij muziekvereniging Concordia Eefde via de mail.
Concordia Eefde is een regionaal georiënteerde muziekvereniging voor ervaren muzikanten. Je kunt lid worden van onze vereniging, maar je kunt er ook voor kiezen om als gastmuzikant alleen bij een bepaald concert of optreden mee te spelen. De keuze is aan jou. > Lees hier mee over onze vereniging.
Het Hart
Jolinkweg 2
7211 DM Eefde